Protezde Yapisal Bozukluklar

Protezde Yapisal Bozukluklar

Uygunsuz protez çevre dokularda harabiyet yapabilir. Enfeksiyona neden olur.

      GÖZ PROTEZİNİN BOZULMASI
     Protez hastalarının sık sorusu “Bu protez kaç yıl gider? Kaç yıl kullanabilirim?” Ne sıklıkla değiştirmeliyim?” Bakımını nasıl sağlamalıyım?....”
     Protezim bozuldu mu? Protez kolay bozulan bir aksesuar değildir. Kişinin işi pis ve kirli ise protezi 3-5 yılda değiştirmekte yarar vardır. Protezi sağlam gözle kıyaslayın, farklılık varsa bozulma başlamıştır. Saydamlığı azalması bozulduğunu göstermez, parlatılır. Çevre dokulara zarar vermesi değerlendirilmelidir. Sık enfeksiyon gelişiyorsa bozulma yönünden değerlendirilmelidir.
     Bir protez kaç yıl gider? 40 yıldır aynı protezi kullanan ve hiç bozmamış hastalar vardır. Zamanında temizleme, temizlerken, silerken çizmeme, belli sürelerde parlatma ömrünü uzatır. Hastanın yaşam kalitesi burada önemli rol oynar.
     Malzeme kalitesi önemli: Malzemenin ismi aynı olabilir ama saflığı, içinde insan dokularına zarar verecek maddelerin olmaması ve protezin ömrünü azaltacak katkıların olmaması da önemlidir. Protez üret,minde çok sayıda malzeme kullanılır, bozulmasında ve ömründe bunlar etkilidir.
     Bakımı önemli: Temizlerken çizmeyiniz. Sert bezlerle silmeyiniz. Kimyasal kullanmayınız. Bebek şampuanı kullanabilirsiniz.
     Enfeksiyon önemli? Sık ve tekrarlayan enfeksiyon varda, çapaklanıyorsa bu protezin de yapısını bozar.
Göz protezinin bozulduğunu nasıl anlarım?
     Renk değişimi: Bu göz protezinin renginde değil genelinde bir değişimdir. Göz içinde bebekte renk değişimi olmaz. (Eğer malzeme kaliteli ise) Ön mercekteki şeffaflı azalabilir ve bu iriste renk değişimi olarak yansır. Ön merceğim parlatılması renkli kısmın yine parlak olarak görülmesini sağlayacaktır.
     Renkli kısmın önündeki saydam cam önemli? Normal gözde kornea dediğimiz yapının yapayı çizilebilir, sararabilir, saydamlığını, parlaklığını kaybedebilir. Eski haline getirilmesi mümkündür.
     Donukluk: Diğer gözünüz parlak ve canlıdır. Protez bozulunca diğer gözün yanında donuk olduğu göze batar. Parlaklık kalmamıştır.
     Parlaklığını kaybetme: Protez bir müddet sonra parlaklığını kaybedebilir. Işık yansımaları azalır. Bu bakıma girme zamanının geldiğini size hatırlatmalıdır.
     Protez parlatılır mı? Protezin cinsine ve malzemesine göre parlatma işlemi uygulanmalıdır. Parlatırken üzerine sonradan eklenen damar görünümlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
     Protezi nasıl korumalıyım? Gözünüzü nasıl koruyorsanız proteze de o itinayı göstermelisiniz. Göz çukuru beyne yakın olan dokulardan oluşur. Bu nedenle enfeksiyondan korumalısınız. Belirli sürelerde çıkararak temizlemelisiniz. Sağlam gözden daha fazla enfeksiyona maruz kalır.
     Sık çapaklanıyorsa sorun ne? Sık çapaklanma temiz tutmamaktan kaynaklanabilir. Uygunsuz protezde çapaklanma, iltihaplanma sıktır. Protezin yapısının bozulması da enfeksiyonun tekrarlanmasına neden olur.
     Koruyucu ilaç kullanayım mı? Hayır, bebek şampuanı ile temizlemeniz yeterlidir. Enfeksiyon olursa antibiyotikli damla kullanabilirsiniz.
     Koruyucu ilaçlar protezi bozar mı? Koruyucular da kimyasal maddelerdir ve aşırı kullanımı proteze zararı olabilir. Enfeksiyonu başladığını hissederseniz kullanmalısınız.
     Gözlük: Protez kullanıcılar zaten genellikle koruyucu gözlük kullanırlar. Özellikle uygunsuz protezlerde, hareketsiz protezlerde şaşılığın belli olmaması için koyu renkli gözlük kullanırlar.
      Rahatsızlık veriyor, protezim bozuldu mu? Rahatsızlık protezin bozulmasında kesin ölçü değildir. Rahatsızlığın nedeni başka şeyler olabilir.
     Kırık ve çatlamalar: Bunlar sizin yeni bir protez almanızı gerektirecek durumlardır.

 

 

 

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert