Hazır Göz Protezlerin Zararı Var mı?

Hazır Göz Protezlerin Zararı Var mı?

Göz boşlukları kişiye göre değişir. Ölçü alıp yapılması en akıllı seçimdir. Ama ekonomik değildir.

      Kişiye özel yapılmış protez en uygun seçimdir. Ama göz yuvasına  uygun olarak yerleştirilmiş renk ve görünümü diğerine benzetilmiş hazır protezlerin göz doktoru kontrolunda yapılması şartı ile göze zararı yoktur. Bu hareketsiz protezler için geçerlidir.  Hareketli protezi sadece protezle uzmanlık derecesinde ilgilenen göz doktoru uygulamalıdır. Hareketli protezler için de hasta hazır protezlerden yararlanılabilir. Hareketli protezde daha fazla dikkat edilecek konular vardır. Özel kalıplar almak gerekebilir.
      Uygunsuz yerleştirilmiş hazır protezlerin zararı olabilir. Nelere dikkat etmeli?
      *Mutlaka göz doktoru uygulamalı: Bir göz hekiminin kontrolünde hazır protez uygulanmalıdır. Olayı sadece bir boşluğa, diğer gözün renk ve büyüklüğüne benzeyen bir protez yerleştirme olarak düşünmeyin. Bir göz doktoru çok sayıda özelliği değerlendirir ve ona göre protez verir.
      *Kapaklara dikkat: Alt göz kapağını bozulmamalıdır. (Ektropion) Gereğinden büyük protez takılması sonucu alt göz kapağı aşağı iner, kapak dışa döner. Kapakta şekil bozukluğu ortaya çıkar. Göz kapakları gergin ve ağrılıdır. Küçük protez de tersi olabilir ve özelllikle  yaşlı hastalarda kapaklar içe dönebilir. (Entropion)
      *Göz boşluğuna olumsuz etki: Hatalı protez göz boşluğu çevresindeki yapılara  baskı sonucu  veya oluşan boşluk nedeniyle rahatsızlık verebilir.
       Küçük protez: Göz küresi boşluğunu  giderek küçülmesine ve yüzde estetik bozukluğa neden olur. Küçük protez yüz gelişimini azaltır, göz çukuru daralır.
       Büyük protez: Çevre dokulara zarar verir, giderek yüzde asimetrik bozukluğa neden olur. Küçük protezden daha vahim bozukluklara neden olur. Aşağı kapağa baskı yapar, göz çukuru çevre dokularını bozar. Beyinde yakınlığı olan arka dokularda hasara neden olur.
       Göz boşluğunun küçülmesi: Küçük göz protezi takılması göz yuvasını küçülmesine neden olur.  Üst göz kapağı düşer. Estetik yönden çirkinlik ortaya çıkar. Yüz gelişimini tamamlamamış 20 yaşına kadar kişilerde protez sık sık değiştirilerek o tarafın gelişmesi kontrol altında tutulmalıdır. Aksi halde yüzün o taraf kısmı küçük kalacaktır.

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert