Göz Protezi : Enükleasyon Nedir?

Göz Protezi : Enükleasyon Nedir?

Tıbbi bir zorunluluk nedeniyle göz küresinin tamamının ameliyatla çıkarılmasıdır.

   

 

 

 

 

      ENÜKLEASYON
      Enükleasyon göz küresinin tamamının ameliyatla alınmasıdır. Ameliyat sonrası göz çukuru boş kalır. Hareketli protez konmayacak kadar göz bütünlüğü bozulmuştur ve bu boşluğa sadece estetiği sağlamak için hareketsiz protez yerleştirilir.
     Travmalar: Delici göz yaralanmalarından göz küresi bütünlüğünü kaybeder, parçalanır. Tamirle
bütünleştirme şansı yoktur. Harap olan göz küresinin tamamının çıkarılması gerekir.
     Glokom: Göz tansiyonunun ileri dönemlerinde yüksek göz içi tansiyonu nedeniyle göz küresinin bütünlüğü bozulur, göz küresinin muhtevası dışarı taşar. Ağrılı bir göz vardır ve alınması gerekir.
     Göz içi tümörleri: Göz küresinin dışına taşmamış göz tümörlerinde de gözün tamamı alınır ve yerine hareketsiz protez konur.
     Şeker hastalığı: Şeker hastalığının ileri dönemlerinde, diyet yapmayan hastaların ağrılı gözlerinde
     İltihaplar: Behçet benzeri yayılımı sınırlı gözlerde evisserasyon yapılamıyorsa ağrıyı gidermek için enükleasyon yapılabilir.
     Enükleasyon ve hareketli protez: Enükleasyon yapılan göze hareketli protez takılmaz. Sadece göz kaslarını sağlıklı olduğu durumlarda özel bir sfer topunun deliklerine kaslar bağlanır. Üzerine konjonktiva kapatılır. Böylece sınırlı bir hareket sağlanabilir.
     Sonradan hareketli protez takılır mı? Hayır. Gözün tamamı alınmışsa ve göz dışındaki kaslar bir yere bağlanmamışsa ileride hareketli protez takılamaz.
  

 

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert