Protez Göze Genel Bir Yaklaşım

Protez Göze Genel Bir Yaklaşım

göz protezi hakkında neler bilmelisiniz? Hareketli mi hareketsiz mi?

      Göz neden ameliyatla alınır? Kazalarda (kimyasal, ısı, mekanik), doğumsal bozukluklarda, göz tansiyonun ve şeker hastalığının  ileri dönemlerinde, enfeksiyonlar, kanserler ve görme fonksiyonunu kaybetmiş ağrılı göz durumlarında gözün ameliyatla alınması gerekebilir.
    Şeker hastası ve göz protezi: Diyabette hastanın diyete uymaması ve tedaviyi yeterince yapmaması göz dibinde “Diyabetik retinopati” denilen harslara yol açar. Kanama ve göz tansiyonunda yükselme ağrılı bir göz oluşmasına neden olur. Arıyı dindirmek için gözü almak gerekebilir.
     Göz tansiyon ve göz protezi: Göz tansiyonu diğer sık rastlanan gözü alma nedenidir. Yükselen tansiyonda göz irileşir, bazı noktalarında delinmeler olur, ağrılı bir göz oluşur.
Diyabet ve göz tansiyonundaki etkili tedaviler ve halkın bilinçlenmesi bu oranı düşürmüştür. Kazalar ilk sıradaki yerini korumaktadır.
      Protez göz (takma göz) nedir? Doğuştan olmayan veya gözü cerrahi olarak alınmış olan hastalara kozmetik amaçla uygulanan protezlerdir.
*Görmeye katkısı yoktur.
*Sadece göz görünümünü sağlamayı amaçlar.
     Operasyon: Gözün alınması ve göz protezinin yuvasının hazırlanması   için ameliyat uygulamak gerekir
     Kılıf: Protezin yuvası hazırlandıktan sonra üzerine göz görünümü veren renkli kısım uygulaması yapılır. Bu parça kolayca takılıp çıkarılabilir. Protezin takılması ve çıkarılması anında ağrı olmaz.
  Hareketli hareketsiz protez: ameliyatta göz hekiminin yapacağı özel işlemler göz protezinin hareketli veya hareketsiz olmasını sağlar. Mutlaka hareketli protez takılması gyreti içinde olunmalıdır. Sonradan hareketli hale getirilmez.
     Göze protez takılmasının aşamaları
     Göz yuvasının proteze hazırlanması gerekir.  Gözün alınması esnasında göz yerine bir  sfer denilen top yerleştirilir. Birkaç ay sonra göz protezi için göz yuvasının kalıbı alınarak renkli kısımların oluşturulduğu üst protez hazırlanır.
     Protezin hazırlanması
     Protezin hazırlanması dişe protez takmaya benzer işlemleri içerir. Göz yuvasının kalıbı alınır. Bir hafta içinde protez göz hazırlanır.   Göz protezinin hareketli olduğu durumlarda sfer (göz küresi) ile renkli parça arasında bağlantıyı sağlayan ayak yerleştirilir.




 

 

 

 

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert