Göz Protezi: İşi Önemseyin

Göz Protezi: İşi Önemseyin

Hatalı protez bir çok hastalıklara davetiye çıkarır. Size ileride sorunlarla başbaşa bırakır.

        PROTEZ İŞİNİ ÖNEMSEYİN
     Olayı estetik sadece bir durum olarak değerlendirmemelidir. Sağlık, estetik, ekonomik, psikolojik yönden çok boyutlu düşünmek zorundayız.
      Protez neden kusursuz olmak zorundadır ?
 
İlk bakış: Biriyle karşılaşınca önce göz göze gelinir. Protez gözü olan bir kişi o an bir heyecan içindedir. Gözüne bakıldığını, protez olduğunun farkına varılacağı düşüncesindedir. Heyecanlanır. Yüzü kızarır.
Hareketsiz Protez şaşı görünüm demektir: Hasta sağa sola bakarken hareket yapmayan protezli gözde şaşı görünüm ortaya çıkar.
      Hastayı bekleyen sorunlar: Hatalı protezleri birçok hastalığa davetiye çağırır.
*Enfeksiyon: Enfeksiyon en korkulanıdır ve gözün beynin bir uzantısı olduğu unutulmamalıdır. Buradan kalkan mikrop beyin dokularına kolay ulaşabilir.
*Alt kapakta bozulma: Kapakta şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Alt kapak üzerine baskı ileride protezin gözde durmamasına neden olur.
*Üst kapakta çökme: Protez kullananlarda bir süre sonra üst kapak ortasında çökme olabilir. Özellikle gençlerde ve çocuklarda oluşur.  Bu göz küresi alındıktan sonra yüz büyüdükçe protezin bu büyümeye ayak uyduramaması sonucu gelişir. Ameliyatla kapak altına parça koymak gerekebilir.
*Üst kapak sulkusunda (çukurunda) hatalar: Protezin ufak olduğu gözlerde kaşla kirpik arası kapak bölgesinde kapak boyunca bir çukur oluşabilir. Veya diğer gözdeki simetri çukurun düzelmesi şeklinde olabilir.  Diğer gözdeki duruma göre düzeltme yapılmalıdır. Bu düzeltme protez değişimi veya ilave parça koyma şeklindedir.
*Yüzde asimetri: Yüzde ve göz boşluğunda küçülme, büyüme, simetri bozulmaları veya
çevre dokulara zarar verme…
*Yüzde gelişme bozukluğu: Kullanan çocuk ise büyüdükçe doğacak sorunları izleme gerekmektedir. Protez tarafı yüzde az gelişme ortaya çıkar. O taraf yüz küçük kalabilir. Protez küçük kaldıkça büyüklüğü artırılmalıdır yoksa göz yuvarlağı, beraberinde o taraf yüz de küçülür.
 
     İşin psikolojik yönü: Göz protezi takanlar, göz kusuru olanlar gözlerini kara gözlüklerle saklamaktadırlar. Bu psikolojik rahatsızlık ancak kusursuz bir protezle çözümlenebilir.
      İşin ekonomik yönü: Uygunsuz, kötü malzeme kullanılan, deneyim eksikliğiyle doktor kontrolünde yapılmayan bir göz protezi sizi çok uğraştıracak ve ekonomik kayıplarınıza neden Olacaktır. Kişiyi birçok protez satın alma durumuna sokacaktır.
     Hareketli protezde bu durum daha önemlidir. Hareketli protez yaptıranlar doktor kapısını sık çalar. Maalesef konforun bedeli fazladır.  Hareketli protezde göz ortasına insan vücuduna yabancı bir parça eklenmektedir. Hareket size bir avantaj sağlarken bir taraftan da ciddi sorumluluklar yüklemektedir. 
      Aşağıdaki durumları ilgili bölümlerden okuyunuz:
*Enfeksiyon
*Epitel büyümesi
*Hareketli protezin dışa açılması
*Alt kapağın dışa dönmesi
*Yetersiz yüz gelişmesi
*Göz çukurunun küçülmesi, içe doğru çökmesi…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert